Magyarországon hatalmas hagyománya van a disznó vágásnak – és nem is véletlenül

Nem sok olyan ország van hazánkon kívül, ahol ekkora hagyományt szentelnének az őszi disznó vágásnak. Ez annak köszönhető, hogy Magyarországon sok-sok éve tartják ezt az állatot: és a tartása mindig is az egyik legjobb lehetséges opció volt mindenkinek, aki szeretett volna finom húst látni a hűtőben.

Vidéken hol vágnak rengeteget disznót?

Az ország minden tájékán hatalmas hagyománya van ennek. A disznóvágás nagyon nagy múltnak örvend: Csongrád megyétől egészen Fejér megyéig mindenhol rengeteg tanyán, falusi házban tartanak ilyen állatot.

Pest megyében természetesen kevesebb a vágás: ez annak köszönhető, hogy itt az emberek sokszor panelházakban laknak, és sokkal inkább az ipari és pénzügyi agglomeráció virágzik.

Mennyi munka van egy disznó felnevelésével?

Sok munka van vele, az biztos. Egy disznót felnevelni sok idő és energia: hiszen etetni kell, és a moslék is pénzbe kerül, még akkor is, ha az ember mondjuk iskolákból hozza azt el. Ezen felül, az állatok is megbetegedhetnek, és ilyenkor előfordulhat, hogy le kell őket ölni vágás nélkül.

Miért igazán jó ötlet disznót vágni?

A hagyomány és a hangulat egész egyszerűen pótolhatatlan. Nem is a megszerzett hús mennyisége a fontos: hanem az, hogy összejön a család, és mindenki jól érzi magát. Ezért is gondolják sokan, hogy remek ötlet a közös családi összejöveteleket egy disznó vágással egybekötni. Hiszen a finom tor mellett lehet időnk kikapcsolódni.

Ajánlott cikkek