Hogyan válhatsz Te is rendszergazdává?

Amikor az ember úgy gondolja, hogy IT területre szeretne menni, érdemes alaposan átgondolnia a lehetőségeit. Nem biztos, hogy a programozás lenne az, ami számára a leginkább megfelelő lenne – pedig sokan nyilván erre asszociálnak elsőre, amikor az IT világa jut eszükbe.

Mi a rendszerüzemeltető feladata?

A rendszerüzemeltető feladata, hogy a szervereket, különféle klienseket megfelelően karbantartsa, valamint a fizikai hálózatokat ergonómikusan és kellően biztonságosan kiépítse. Nagyon hálás munka tud lenni, különösen akkor, ha az ember a legnagyobb lelkiismerettel végzi.

Miért kiemelten fontos, hogy jó szakembert alkalmazzunk?

Mindig fontos, hogy olyan emberre bízzuk cégünk IT gondjait, aki megfelelő szaktudással, szakértelemmel végzi a feladatát. Ez hatalmas felelősség: sokkal összetettebb és nehezebb része a munkának, mint talán elsőre gondolnánk.

Hol képeznek ilyen szakembereket?

Magyarországon rengeteg helyen képeznek rendszerüzemeltetőket, szinte minden informatikai szakképző iskolában lehet ilyen végzettséget szerezni. De a papír még semmi önmagában! A tudás és a szakmai tapasztalat – ez az, amit a cégek igazán szeretnek és tudnak is megfizetni. Ezért fontos, hogy mindig fektessünk elegendő mennyiségű időt és energiát a saját képzésünkbe és tanulásunkba.

Mennyit lehet vele keresni?

Csaknem annyit, mint egy programozó, egy jó rendszergazdát jó helyen igenis megfizetnek és megbecsülnek minden lehetséges tekintetben. Külföldi cégeknek kidolgozva például kifejezetten magas kereseti lehetőségek is vannak.

Ajánlott cikkek