Egy fontos tudnivaló

Ha szeretné növelni a spermiumok számát, számos olyan életmódbeli változás és gyakorlat létezik, amely segíthet a spermatermelés javításában. Ne feledje, hogy az alábbi javaslatok általános jellegűek, és ha konkrét aggályai vannak, tanácsos konzultálnia egészségügyi szakemberrel:

Tartsa fenn az egészséges testsúlyt

Az elhízás összefüggésbe hozható a spermiumok számának csökkenésével. Rendszeres testmozgás és kiegyensúlyozott étrend révén törekedjen az egészséges testsúlytartományra.

Táplálóan táplálkozzon

Vegyen be étrendjébe sokféle gyümölcsöt, zöldséget, teljes kiőrlésű gabonaféléket, sovány fehérjéket és egészséges zsírokat. Bizonyos tápanyagok, mint a cink, a szelén, a C-vitamin, az E-vitamin és az antioxidánsok feltehetően támogatják az egészséges spermatermelést. Akár különleges készítményeket is fogyaszthatunk. 

Maradjon hidratált és korlátozza az alkoholfogyasztást

Igyon sok vizet az optimális általános egészség fenntartása érdekében, beleértve a reproduktív egészséget is. A túlzott alkoholfogyasztás negatív hatással lehet a spermatermelésre. Mérsékelje az alkoholfogyasztást, vagy kerülje azt teljesen.

Hagyja abba a dohányzást

A dohányzás összefüggésbe hozható a spermiumok számának és mozgékonyságának csökkenésével. Ha dohányzik, fontolja meg a leszokást, hogy javítsa általános reproduktív egészségét.

Kezelje a stresszt

A krónikus stressz hatással lehet a hormonszintre és a spermiumtermelésre. Keressen egészséges módokat a stressz kezelésére, például testmozgást, relaxációs technikákat, és keressen támogatást barátoktól, családtagoktól vagy szakemberektől.

Kerülje a toxinoknak való kitettséget és korlátozza a hőterhelést

Csökkentse a környezeti mérgeknek, például a peszticideknek, nehézfémeknek és vegyi anyagoknak való kitettséget. Használjon védőfelszerelést, amikor potenciálisan káros anyagokkal dolgozik. A túlzott meleg csökkentheti a spermiumtermelést. Kerülje a forró fürdőkádakat, szaunákat, a szűk alsóneműt és az ölben tartott laptop túlzott használatát.

Ajánlott cikkek